Torstaina CE-viikon ohjelmassa vietettiin iltapäivää Sanomatalolla CE on Air -tapahtuman merkeissä. Paikan päälle oli kerääntynyt hyvin väkeä, ja iltapäivän ohjelma koostui musiikista, haastatteluista ja PJK:n alumneista. Lisäksi keikkoja oli tarjolla Teatr Za:ssa ja On the Rocksissa.
Tänään perjantaina festivaaliviikko huipentuu päätösklubiin Ravintolalaiva Wäiskissä Hakaniemenrannassa. Ovet aukeavat kello 20, ja sen jälkeen lauteille kiipeävät Out in Tintou, Nette, Maulwurf, Red Letter Day, Mute Contour ja A Different Puzzle. Olethan mukana juhlimassa yöhön saakka, näitä bileitä ei kannata missata!
Sitä odotellessa vielä kuitenkin kokemuksia torstailta.
Raportit Otto Matula ja Oili Paaskoski
Sanomatalon tilaisuuden juonsi Radio Helsingissäkin vieraillut juontajapari, Arttu Hautala ja Amanda Oscarsson.
Kaitin sydäntä lämmittävä folkpop keräsi koolle yleisön Sanomatalon aulaan. “Mun kaikki biisit on rakkauslauluja”, vitsaili lauluntekijä itsekin. Ketään se ei näyttänyt haittaavan.
Kaitin esityksen jälkeen haastateltu Pop & Jazz Konservatorion alumni, pianisti Iiro Rantala muistutti haastattelussaan opiskelijoita olemaan maleksimatta opinnoissaan, koulutuksen tärkeydestä huolimatta. Koulutusputkien vastaisena soraäänenäkin profiloitunut Rantala toivoi suomalaisille enemmän rohkeutta, sekä työelämään loikkaamisessa että itsensä markkinoinnissa.
Out in Tintou esitti upean jazzvaikutteisia, hiottuja sävellyksiä. Muitakin elementtejä oli kuultavissa: pehmeät sähköpianohajotukset suorastaan henkivät soulia ja hiphop-vaikutteiset rumpufillit kirvoittivat yleisöltä spontaaneja suosionosoituksia. Tiina Adamsonin laulusoundi oli kuin Erykah Badun ja Fleetwood Macin yhdistelmä. Bändin tekniikka oli erinomainen, ja jokaisessa kappaleessa kuultiinkin taidokkaita instrumentaalisooloja. Lopussa Room 14 Bandin saksofonistit liittyivät mukaan yhteisnumeroon.
Daniel Patiño Trio toi helmikuiseen Sanomataloon paljon kaivattua Costa Rican lämpöä. Yleisöäkin osallistavan lattaripopkeikan esittäneelle Danielille ensimmäinen Euroopan-vierailu Suomeen oli “the coolest thing ever”, ja hän kiittikin vuolaasti festivaalityöntekijöitä. Trio nauttii opiskelusta Berkleessä, sillä se on kulttuurien sulatusuuni. “Voit soittaa mitä tahansa kuvittelemaasi musiikkia siellä”, he kuvailivat.
Pop & Jazz Konservatorion perusopetuksen laulunkirjoittajat hämmästyttivät yleisön sävellyksillään ja musiikillisilla valmiuksillaan. Yllättävän henkilökohtaisessa konsertissa esitetyt laulut olivat saaneet inspiraationsa merkittävistä tapahtumista säveltäjiensä elämissä.
Suomalaisen jazzmusiikin tulevaisuuden toivot esiintyivät Dream On Big Bandin puitteissa, sankkojen tukijoukkojen kuunnellessa herkeämättä. Toinen PJK:n alumni, laulaja-lauluntekijä Yona lainasi tulkintaansa jazzklassikkoon Somewhere Over the Rainbow, joka esitettiin poikkeuksellisesti suomeksi. Yllätysnumerona lopussa orkesteri esitti Herbie Hancockin jazz-funk-klassikon Chameleonin, saksofonibattlea unohtamatta!
Sanomatalon tilaisuuden päättänyt Maulwurf aloitti keikan tavalla, joka jää kekseliäisyydessään historiaan. Aulan arkeen saatiin rutiinia ravistelevaa muutosta, kun glitch hop -biitit kaikuivat surrealistisesti lasiseinistä. Ilahduttavasti — DJ-käytännöstä poiketen — keikka sisälsi myös livenä soitettua musiikkia Ableton Liven ja Launchpadin avulla.
Room 14 Band esiintyi Hämeentien Teatr Za:ssa myös torstai-iltapäivänä. Jo moneen otteeseen CE-viikolla esiintymään päässyt yhtye soitti viimeisen keikkansa vapautuneesti, ja pääsi jälleen esittelemään hienoa sointiaan ja musiikillisesti monitahoista repertuaariaan uudelle yleisölle.
On the Rocksissa bileet polkaistiin käyntiin A Different Puzzlen elektronisella popilla. Yhtyeen intensiiviset biisit henkivät ambientvaikutteita, ja latvialaisbändin musiikillinen tutkimusmatka syveni jälleen. Bändin setissä kuultiin myös raikas rap-featti, kun Pop & Jazz Konservatoriossa opiskeleva Rami Bakieh liittyi mukaan lavalle tiputtelemaan riimejä. Lisäksi A Different Puzzle ihastutti elektronisella tulkinnallaan Gnarls Barkleyn klassikkobiisi Crazy:stä.
Poprockyhtye Radiant Colors jatkoi iltaa setillisellä perinteikästä poppia ja hyvää meininkiä. Yhtye taipui menevään komppaamiseen, josta pitivät huolen erityisesti rytmisektiossa rumpali Joel Matikainen ja basisti Leevi Erkkilä, joiden yhteissoitto pisti hymyilyttämään. Kolikon kääntöpuolena Radiant Coloursin setissä kuultiin myös herkkä, akustisempi balladi, jonka laulaja Eveliina Lähdevuori oli kirjoittanut pikkuveljelleen.
Illan päätteeksi festivaalikansalla tarjoiltiin vielä kovalla kädellä heavy metalia Tuomas Norjanen Projectin toimesta. Rautainen bändi soitti lujaa yhteen, ja yleisössä saatiin totisesti pohtia, riittikö säveltäjä-kitaristi Tuomas Norjasen kitarasooloihin vain 500 säveltä. Nelihenkisen bändin soittoa värittivät myös Tuomaksen säveltämät sinfoniaorkesteritaustat, jotka soitettiin tietokoneelta. Jopa allekirjoittanut, joka ei ole suuri raskaan musiikin ystävä, innostui heilumaan musiikin tahtiin ja fiilistelemään laulaja Turo Tapanin upean suoraa soundia ja yhdessä biisissä featanneen Georgi ”Gege” Velinovin mieleenpainuvaa örinää.
Perjantaina onkin sitten mahdollisuus seurata, millaisen päätöksen huikea CE-viikko saa! Se voidaan varmasti tässä vaiheessa jo sanoa, että musiikkia, uusia kulttuurisia kohtaamisia ja hyvää mieltä on jo riittänyt. Nähdään siis tänään Wäiskissä!