Daniel Patiño – aktiivisesti uutta luova musiikintekijä Costa Ricasta

Tänään blogissa esitellään välähdyksiä festivaalin ulkomaisista esiintyjistä, kun esittelyssä on costa ricalainen muusikko ja tuottaja Daniel Patiño. Tämä aktiivinen ja uutta luova muusikko on ehtinyt jo julkaista joukon levyjä ja tehdä paljon biisejä myös muille artisteille. Daniel saapuu CE-viikolle varta vasten festivaalia varten kootulla Daniel Patiño triolla, jossa vaikuttavat hänen lisäkseen Pablo Yescas ja Eli Fowler. Danielin tarinan voit lukea oheisesta postauksesta.

Tekstin on Daniel Patiñon artistibion pohjalta kääntänyt Oili Paaskoski.

Photo_DANIEL_1

”Olen Costa Ricasta. Tiedätkö missä se on? Sinun täytyy ehdottomasti käydä siellä!”

Tämä on ensimmäinen asia, jonka Daniel Patiño kertoo itsestään. Hän korostaa, että costa ricalaisille ylpeys kotimaasta on todella tärkeä asia. He rakastavat maataan, ja haluavat kaikkien muiden ihmisten näkevän sen omin silmin. Daniel ei ole tässä poikkeus; hän on syntyperäinen costa ricalainen ja on tehnyt maassa suurimman osan musiikkiurastaan. Paikallisen maalaisromantiikan ja urbaanin melankolian kaikuja onkin kuultavissa jokaisessa Danielin kirjoittamassa laulussa.

Daniel aloitti musiikin tekemisen vuonna 2007 yhdessä veljensä Andrésin kanssa, kun he perustivat yhteisen bändin. Tämä Patiño Quintana -niminen yhtye syntyi juuri sellaisena ajankohtana, kun Costa Rican musiikkiskene koki uuden renessanssin sellaisten lauluntekijöiden kuin Perrozompopon, Adrián Goizuetan ja María Pretizin sekä Malpaís -bändin vaikutuksesta. Patiño Quintanan musiikki kehittyi heidän esimerkkiään seuraten ja sai hyvän vastaanoton varsinkin nuorten kuulijoiden keskuudessa. Niin PQ:sta tuli yksi 2000-luvun suosituimmista bändeistä Costa Ricassa.

Daniel on levyttänyt Patiño Quintanan kanssa kolme albumia, ja lisäksi hän on julkaissut musiikkia myös soolona ja toiminut tuottajana muille artisteille. Joulukuussa 2011 Daniel julkaisi albumin verran soololevytyksiä ukulelella soitettuna. Kokoelman nimi on Eterno Verano, ja se kunnioittaa espanjalaisen Los Rebeldes -yhtyeen kappaletta Mediterraneo niin albumin nimen kuin kannenkin puolesta. Danielin toinen sooloalbumi La Danza del Diablo Y la Muerte ilmestyi syksyllä 2013. Tämän levyn kappaleet vievät hänen musiikkinsa uudelle tasolle, joka yhdistelee costaricalaista folkrolea ja poprockia costa ricalaisisien kansantarinoiden aiheisiin. Kyseinen albumi oli kolmanneksi eniten ladattu costa ricalaisen artistin tekemä levy vuonna 2013.

Kolmas sooloalbumi kantoi nimeä En Medio del Silencio. Vuonna 2014 julkaistulla levyllä on mukana kosketinsoittaja-säveltäjä Sebastian Loaiza, jonka kanssa Daniel oli aiemmin tehnyt yhteistyötä Patiño Quantanan levyillä. EP sisältää viisi kappaletta, jotka ovat Sebastianin kirjoittamia ja Danielin tuottamia ja laulamia.

Daniel etsii jatkuvasti uusia tapoja kasvaa muusikkona ja uusia soundeja koettavakseen. Hänen tiedonjanonsa ajaa pyrkimään jatkuvasti uudelle tasolle, kehittämään osaamistaan musiikin parissa erityisesti niillä osa-alueilla, jotka ovat olleet hänen pääasiallisia kiinnostuksen kohteitaan jo vuosia: kirjoittaminen ja tuottaminen. Nykyisin hän opiskelee Berklee College of Musicissa Bostonissa. Mahdollisuus kommunikoida suoraan eri puolilta maailmaa tulevien muusikoiden kanssa, yhdistettynä oppiin jota Berklee tarjoaa, ovat vaikuttaneet Danielin musiikillisiin ja persoonallisiin ajatusmaailmoihin. Uuden sivun kääntäminen elämässä ei ole kuitenkaan muuttanut hänen rakkauttaan Costa Ricaa kohtaan, eikä haluaan löytää uusia kuulijoita ympäri maailmaa.

Tulevaisuudessa Daniel aikoo jatkaa musiikin tekoa kotimaassaan, tehdä pieniä kiertueita ja äänittää biisejä. Hän aikoo julkaista lähiaikoina myös uutta kirjoittamaansa ja tuottamaansa musiikkia.

Tämän muusikon monivaiheisen tarinan voikin oivallisesti päättää Danielin kotimaan aksentilla lausuttuun sanontaan:

¡Pura vida, maes!

Photo_PABLO

Photo_ELI_1

Daniel Patiñoa pääsee kuulemaan uuden Daniel Patiño Trio -bändin kanssa Close Encounters -festivaaleilla maanantaina 15.2. avajaisissa Arabiasalissa kello 18.50, Sanomatalon CE on Air -tapahtumassa torstaina 18.2. kello 16.30. Lisäksi yhtye esiintyy festivaalin aikana Tallinnan JazzClub Clazzissa. Varta vasten festivaalia ajatellen kootussa Daniel Patiño triossa vaikuttavat Daniel Patiño laulussa ja kitarassa, Pablo Yescas (ylempänä) bassossa sekä Eli Fowler (alempana) rummuissa.