Close Encountersin avajaispäivän tunnelmia!

Close Encountersin ensimmäinen päivä keräsi osallistujia ja yleisöä keikkapaikoille Pop & Jazz Konservatorion Arabiasaliin ja Pjazzaan. Kansainvälisessä biisipajassa luotiin uutta musiikkia ja ystävyyttä yli rajojen, ja Andrei Kondakovin, Close Encountersin Pietarin-osion taiteellisen johtajan, bluesklinikka kirvoitti kysymyksiä.

kansainvalinen_biisipaja_pop&jazz_konservatorio_sundell_07

kansainvalinen_biisipaja_pop&jazz_konservatorio_lahdenaho_02

AndreiKondakov_Arabiasali_Karppanen_02

AndreiKondakov_Arabiasali_Karppanen_01

Arabiasalin avajaiskonsertista otettiin myös Youtube-kanavallemme livestream, joten jos et päässyt eilen paikalle, voit nauttia tunnelmapaloja avajaisista tästä:

Reportaasit Otto Matula ja Oili Paaskoski

Avajaiskonsertti käynnistyi festivaalin taiteellisten johtajien, Andrei Kondakovin ja Aviv Ben-Yehudan, avaussanojen saattelemana. Close Encountersin avaavana esiintyjänä oli Mute Contour, joka säväytti soulillaan festivaalikävijät hereille talvihorroksesta. Omasta mielestään he ovat “liian valkoisia” soul-artisteiksi, mutta keikka puhui puolestaan. Yhtyeen laulaja Miko Contourin energinen lavapresenssi ja upeat sovitukset nivoivat tarkasti soittavan bändin yhteen. Biisien tunteet eivät varmasti jääneet kenellekään välittymättä!

Mute_Contour_Arabiasali_Uusitalo_2           MuteContour_Arabiasali_Virtamo_004

MuteContour_Arabiasali_Kannisto_02

Konsertin päätti Berkleen opiskelijoista koostuva Daniel Patiño Trio. He tarjoilivat nimikkolaulajansa sävellyksiä, lattarivaikutteista singer-songwriter-poppia, ja mukana oli myös amerikkalaisittain tarjoiltu Johnny Cash -tribuutti. Espanjankieliset lyriikat ovat saaneet inspiraationsa usein Costa Rican luonnosta, maisemista ja kansantaruista. Tunnelmien skaala kulki aurinkoisesta aina tumman mystiseen saakka. Daniel sai jopa suomalaisen yleisön intoutumaan laulamaan mukana!

Daniel_Patino_Trio_Arabiasali_Uusitalo_2

DanielPatinoTrio_Arabiasali_Virtamo_020

Daniel_Patino_Trio_Arabiasali_Uusitalo_1

Avajaisten jälkeen Pjazzassa nautiskeltiin herkullisesta pizzasta ja kolmesta jazzyhtyeestä koostuvasta keikkatarjonnasta. Illan aloitti meditatiivista vaaraa haastattelussaan keikalle ennustanut Danger Group. Yhtyeen jäsenten omat sävellykset olivat vuoroin lempeän balladimaisia, vuoroin vapautuneita ja vuoroin positiivisella tavalla röyhkeitä. Trumpetin ja saksofonin yhdistelmä toi hienosti lisäväriä teemamelodioihin, ja lennokkaat soolot kirvoittivat yleisön taputtamaan ja hurraamaan.

DangerGroup_Pjazza_Mäkelä002

DangerGroup_Pjazza_Mäkelä001

 

Pienen tauon jälkeen illan toisena bändinä kuultiin venäläistä Room 14 Bandia, joka oli saanut nimensä sen huoneen mukaan, jossa heillä on Pietarissa tapana harjoitella. Pianisti Alexandra Nadtochyn ympärille muodostunut yhtye soitti pitkälle sovitettuja biisejä, joiden vaihteleva rytmiikka suorastaan huikaisi. Rautainen swing-poljenta saattoi yhtäkkiä vaihtua tiukaksi funk-riffien soitteluksi, käyden improvisoitujen purkausten kautta. Room 14 Bandin musiikki oli kerrassaan hieno kuultavaa!

Room14Band_Pjazza_Pehkonen_3

Room14Band_Pjazza_Pehkonen_1

Room_14_Band_Pjazza_Hiironniemi_05

Illan päätti klassisesta, 1950-luvun kitara-urkutriosta inspiraationsa saanut Three Cycle Group. Urkutrio on kokoonpanoina yksi omista suosikeistani, ja kitaristi Otto Rissasen kertoessa välispiikeissä bändin sävellysten kekseliäistä nimistä (Soul-eepos, Aamu kalassa, Takaa-ajokohtaus vain muutamia mainitakseni), unohtui festivaalipäivän lopussa painava väsymys hetkeksi ja tempauduin fiilistelemään hyviä urkusoundeja ja niiden soittotekniikan ainutlaatuisuutta. Three Cycle Group kruunasi Close Encountersin jazzikkaan illan, ja sen jälkeen yhtyeen kappaleet soivat päässä hyvän tovin kotimatkalla.

Tänään tiistaina Close Encounters jatkuu Karl Fazer Caféssa, jossa esiintyvät klo 18 alkaen Kaiti duo, Out in Tintou sekä Linnea & Roni. Siitä onkin hyvä jatkaa Annankadulla liikuttamaan tanssijalkoja, kun Bar Loosen lavalle nousevat klo 21 alkaen Joosua, A Different Puzzle ja Läpä.

Nähdään keikoilla, muistakaahan nauttia musiikista ja pitää myös kavereistanne huolta festivaalin pyörteissä!